Spotreba paliva je kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje náklady na prevádzku vášho auta. Ak vás zaujíma, ako správne vypočítať priemernú spotrebu, na čo si dávať pozor a čo robiť, aby ste spotrebu optimalizovali, nájdete potrebné odpovede tu. Zistite, koľko paliva si váš automobil berie a akým chybám sa vyhnúť, aby ste mohli jazdiť efektívnejšie.

Vypočítajte si priemernú spotrebu paliva

Výpočet spotreby paliva – kalkulačka

Za prejdenie vzdialenosti km zaplatíte €.

Pritom spotrebujete: litrov paliva.

Za jeden kilometer teda v priemere utratíte: €.

Výpočet presnej spotreby paliva nie je zložitý. Budete však potrebovať dva dôležité údaje: prejdenú vzdialenosť v kilometroch, množstvo paliva spotrebovaného na túto vzdialenosť v litroch.

  1. Na začiatku ideálne natankujte plnú nádrž, aby sa vám lepšie meralo. Pred tankovaním sa snažte nádrž čo najviac vyprázdniť, ideálne až do rozsvietenia kontrolky, aby bolo meranie presné. 
  2. Zapíšte si počet litrov paliva, ktoré ste doplnili, a zároveň si poznačte stav tachometra (prípadne môžete vynulovať počítadlo denných kilometrov, čo je asi jednoduchšie). 
  3. Jazdite s vozidlom bežným spôsobom, kým neminiete značné množstvo paliva. Pre presnejší výpočet sa odporúča prejsť aspoň 100 až 200 kilometrov, ale čím dlhšiu vzdialenosť prejdete, tým bude výpočet presnejší. Ideálne až po rozsvietenie kontrolky.
  4. Znovu natankujte až po okraj a zapíšte si, koľko litrov paliva ste doplnili. Tento údaj bude predstavovať množstvo paliva, ktoré ste spotrebovali na prejdenú vzdialenosť. Prejdenú vzdialenosť zistíte na tachometri, ak ste ho nevynulovali.

Priemernú spotrebu potom vypočítate podľa jednoduchého vzorca: 

(spotrebované palivo / prejdené kilometre) * 100 = priemerná spotreba paliva

Napríklad ste spotrebovali 20 litrov a prešli 300 km. Výpočet: (20 / 300) * 100 = 6,67 l/100 km

Priemerná spotreba vášho vozidla je 6,67 litra paliva na 100 km.

Ako vypočítať spotrebu u elektromobilu?

Pri elektromobiloch je obvyklá spotreba medzi 13 a 28 kWh na sto kilometrov. Podobne ako pri bežných autách, výsledok ovplyvňuje veľkosť a hmotnosť vozidla, štýl jazdy a pod. Ťažšie a väčšie vozidlá majú vyššiu spotrebu ako menšie s nižšou hmotnosťou.

Ak by ste si chceli vypočítať, koľko váš elektrický voz spotrebuje, je to podobné ako pri autách so spaľovacím motorom.

Začnite tým, že zmeriate spotrebu energie na prejdenú vzdialenosť. Elektromobily uvádzajú spotrebu obvykle v kilowatthodinách na 100 kilometrov (kWh/100 km).

Napríklad, ak auto spotrebuje 15 kWh na 100 km, táto hodnota predstavuje priemernú spotrebu. Následne overte celkovú spotrebu za určité obdobie. Na meranie môžete použiť palubný počítač vozidla, ktorý ukazuje priemernú spotrebu na určitú vzdialenosť. Ak chcete presnejšie údaje, skúste celkové kilowatthodiny spotrebované medzi dvoma nabitiami.

Ak viete, koľko kWh ste spotrebovali na určitú vzdialenosť, môžete si ľahko vypočítať, aká je priemerná spotreba na 100 km.

Ak ste napríklad spotrebovali 30 kWh na 200 km, priemerná spotreba je:

spotreba na 100 km = (30 kW / 200 km) * 100 = 15 kWh/100 km.

Ak chcete zistiť finančné náklady na prejdenú vzdialenosť, vynásobte spotrebu na 100 km cenou elektriny na kilowatthodinu.

Napríklad, ak stojí kWh elektriny 0,16€ a priemerná spotreba je 18 kWh/100 km, cesta bude stáť: 18 kWh * 0,16 € = 2,88€ /100 km.

Tip: Novšie vozidlá vám ušetria veľa starostí, pretože často nájdete v palubnom počítači údaje o priemernej spotrebe, koľko kilometrov vám ešte palivo vystačí, prípadne aký máte dojazd pri elektromobile. Vždy sú to však údaje, ktoré sa môžu meniť v závislosti od toho, kde a kam často jazdíte, aké je ročné obdobie a pod.

Spotrebu paliva ovplyvňujú rôzne faktory

Je toho veľa, čo negatívne ovplyvňuje spotrebu.

Často sú to podhustené pneumatiky, ktoré zvyšujú ich valivý odpor, a motor tak vynakladá viac energie na pohyb vozidla. Skontrolujte tlak v pneumatikách aspoň raz za mesiac a dbajte na to, aby zodpovedal odporúčaniam výrobcu. Správne nahustené pneumatiky môžu znížiť spotrebu paliva až o 3 %.

Nezabudnite tiež na správny typ pneumatík, pretože jazdenie v lete na zimných pneumatikách znamená vyššiu spotrebu.

Zanesené filtre, nesprávne nastavený motor alebo opotrebované zapaľovacie sviečky spôsobujú, že motor pracuje menej efektívne. Dbajte na údržbu motora a pravidelnú výmenu motorového oleja.

Nekvalitné palivo zvyšuje trenie vo vnútri motora a môže spôsobiť usadzovanie nečistôt v motorovom systéme.

Jazdite plynulo a ušetríte

Auto samozrejme spotrebuje viac pohonných hmôt, keď nejazdíte správne.

Agresívny štýl jazdy, zahŕňajúci prudké zrýchľovanie a brzdenie, jazda vo vysokých otáčkach a pod. sú presne dôvodom, prečo až príliš často smerujete na čerpaciu stanicu.

Motor spotrebúva viac pri štartovaní a počas zahrievania. Nedá sa tomu úplne vyhnúť, ale snažte sa minimalizovať zbytočne časté a krátke jazdy.

A ešte jedna rada na záver.

Mnoho ľudí vozí vo svojom aute veľa vecí, vybavenie a neporiadok. Každý pridaný kilogram zvyšuje spotrebu, pretože motor musí vynaložiť viac energie, aby rozbehol a udržal v pohybe ťažšie vozidlo. Odstráňte z auta všetko, čo tam nemusí byť.

To isté platí o strešných nosičoch alebo tzv. rakve na streche. Používajte ich len vtedy, keď to potrebujete, a nevozte ich celý rok. Aerodynamika je neúprosná.

  • Vladimír Koppan

    Profesionálnemu písaniu sa venuje vyše päť rokov. Za ten čas napísal stovky článkov na rôzne témy od financií, stavebníctva až po históriu. Všeobecný prehľad si udržiava čítaním odborných kníh a stretávaním sa so zaujímavými ľuďmi.