Zabezpečenie auta proti krádeži. Téma, ktorá je aktuálna už roky. A zrejme aj dlho bude. Počet odcudzených áut na Slovensku síce neustále klesá, no aj tak treba prevencii krádeží venovať zvýšenú pozornosť. Téme, ako uchrániť auto pred zlodejmi sa budeme venovať v tomto článku.

Existujú momenty, ktoré človek nechce nikdy zažiť. Krádež auta je jedným z nich. Len si to predstavte. Ráno vstanete, vychystáte sa do práce, vyjdete pred dom a auto nikde. Z takejto predstavy až mrazí.

Podľa štatistík Ministerstva vnútra SR takýchto situácii postupne ubúda. Rok, čo rok ich je menej a menej. Stúpa však iný problém. Odcudzené veci a súčiastky z vozidiel. Miera kriminality v tejto oblasti je rovnomerne rozšírená po celom Slovensku. Tejto nemilej štatistike však vládne Bratislavský kraj.

Kradnú sa nové, ale aj skôr vyrobené autá. Tie prvé majú vysokú trhovú hodnotu. Staršie vozidlá zvyčajne nemajú tak kvalitný zabezpečovací systém a stále sú masovo rozšírené. Preto je vysoký dopyt po súčiastkach. 

Poďme však na samotné možnosti, ako zabezpečiť auto proti krádeži.

Najlepšie zabezpečenie auta proti krádeži?

Pokiaľ sa chceme baviť o zabezpečovacích prvkoch vo vozidle, musíme spomenúť dve hlavné kategórie:

  • mechanické zabezpečenie auta – fungujú na princípe znemožnenia bezproblémovej manipulácie s vozidlom. Patria sem zariadenia blokujúce volant, kolesá, pedále a pod.
  • elektronické zabezpečovacie systémy – majú za úlohu upozorniť na fakt, že sa s autom niečo deje a reagovať na to. Patria sem najmä rôzne alarmy, imobilizéry GSM systémy a pod.

Teraz sa na vybrané systémy pozrime podrobnejšie.

Mechanické zabezpečenie auta 

Ako už názov prezrádza, ide o zariadenia, ktoré fungujú na mechanickom princípe. Najčastejšie sa používajú tieto:

Tyč na volant

Už na prvý pohľad ide o veľmi nevkusné riešenie ochrany auta pred zlodejmi. Na druhú stranu však treba dodať, že funguje. Ide totiž o ďalšiu prekážku, ktorú musí “záujemca” o vaše auto prekonať. A často aj takáto prekážka dokáže zdržať zlodeja natoľko, že sa mu pokus o krádež nepodarí.

Uzamknutie riadiacej páky

Ďalší účinný prvok, ktorý dokáže zlodejom skomplikovať ich činnosť. Po zamknutí riadiacej páky totiž nie je možné zaradiť akýkoľvek rýchlostný stupeň. Auto tak zostane nepojazdné. Tento bezpečnostný mechanizmus sa dá aplikovať na manuálnu aj automatickú prevodovku.

Uzamknutie pedálov

Funguje na rovnakom princípe, ako uzamknutie riadiacej páky. Pokiaľ nedôjde k odomknutiu pedálov, nie je možné stlačiť plyn, brzdu ani spojku. Zlodej s autom tak nebude vedieť odísť po vlastnej osi.

Elektronické zabezpečovacie systémy

Tieto zariadenia sú o niečo sofistikovanejšie. Ich úlohou nemusí byť len blokovanie riadiacich častí vozidla, ale zvyčajne pôsobia ešte ďalšími spôsobmi.

Imobilizér

Ide o špeciálne zariadenie, ktoré dokáže rozpojiť niektoré elektronické okruhy čím zablokuje chod motora. Na odblokovanie imobilizéru sa používa špeciálny elektrický kód. Ten býva uložený v kľúči alebo inom zariadení. 

Alarm

Táto osvedčená klasika sa montuje do áut už desaťročia. Hlasný zvuk upozorní na akékoľvek neoprávnené vniknutie. Moderné verzie navyše ponúkajú možnosť poslať majiteľovi notifikáciu cez aplikáciu alebo prostredníctvom SMS.

GSM systém

Jeho úloha je dvojaká. Jednak má informovať o neoprávnenom vniknutí do vozidla. Zároveň môže poslúžiť aj na lokalizáciu ukradnutého auta. Jeho funkčnosť je však priamo úmerná hustote GSM vysielačov. Čím ich je na danom mieste viac, tým presnejšie je možné dané vozidlo lokalizovať.

GPS lokalizátor

Podstatou tohoto zariadenia je pomôcť vysledovať ukradnuté auto. Pokročilejšie verzie však dokážu informovať aj o neoprávnenom vniknutí do vozidla, poprípade aktivovať ďalšiu ochranu (upovedomiť políciu, odpojiť zapaľovanie vozidla a pod.).

Ako ďalej chrániť svoje auto proti krádeži?

Vraví sa, že príležitosť robí zlodeja. Medzi naše ďalšie odporúčania preto patrí parkovať auto na zabezpečených parkoviskách. Pokiaľ bývate v rodinnom dome, tak si určite dajte tú námahu a parkujte vo svojom dvore (ideálne v garáži). 

V mestách je situácia so zabezpečeným parkovaním podstatne horšia. Pokiaľ nepatríte medzi tých šťastnejších a nevlastníte garáž, snažte sa parkovať na dobre osvetlených a frekventovaných miestach

Zároveň je dôležité mať viacero zabezpečovacích prvkov. Ideálne kombináciu mechanických a elektronických. Čím viac prekážok musí zlodej prekonať, tým lepšie. Určite nie je správne spoliehať sa výhradne na jeden. 

Za zváženie tiež stojí uzatvorenie poistenia proti krádeži. To vás síce pred zlodejmi neochráni, no pomôže vám znížiť náklady spojené s jeho stratou.

Zhrnutie na záver

Hoci počet krádeží áut na Slovensku medziročne klesá, je dôležité myslieť na zabezpečenie auta proti odcudzeniu. K dispozícii je viacero druhov zabezpečenia od alarmu cez imobilizér až po uzamknutie riadiacej páky alebo GPS lokalizátor. 

Zdroj: webstránky poisťovní, Ministerstvo vnútra SR

Autor

Komentáře nejsou povoleny.