Ako zistiť majiteľa vozidla podľa ŠPZ? Na túto otázku existuje iba komplikovaná odpoveď. Dalo by sa totiž povedať, že sa to jednoducho nedá. Na druhú stranu však predsa len existuje jedna možnosť. Preto si dnes povieme viac o tejto téme a zároveň si ukážeme možnosť, ako zistiť majiteľa auta podľa ŠPZ.

Štátna poznávacia značka alebo evidenčné číslo vozidla. Vo väčšine prípadov túto kombináciu štyroch znakov a troch číslic pri cestnej premávke nevnímame. Aj napriek tomu sú veľmi dôležité. Patria totiž k dôležitým identifikačným prvkom každého vozidla

Vedieť presne identifikovať vozidlo resp. jeho majiteľa sa môže zísť pri rôznych situáciách. Napríklad ak sa stanete účastníkom škodovej udalosti, vinník odíde a vy jediné, čo máte je ŠPZ. Poďme sa teda pozrieť, ako sa dopátrať k majiteľovi auta.

Na dopravnom inšpektoráte nepochodíte

Zrejme prvé miesto, kde by ste skúšali hľadať je internet. Ideálne by bolo prejsť si policajný register a nájsť si všetko podstatné o vinníkovi. Žiaľ alebo našťastie(?) niečo podobné nie je možné. Minimálne v rámci ochrany osobných údajov sa k podobným informáciám nedostatnete. 

Rovnako tak nepochodíte ani na dopravnom inšpektoráte. Z rovnakých dôvodov vám potrebné informácie neposkytnú. 

V úvode sme však spomínali, že existuje jedna možnosť.

Ako zistiť majiteľa vozidla podľa ŠPZ?

Pomôže vám Centrálny register prevádzkovaný Slovenskou kanceláriou poisťovateľov. Stačí poznať EČV vozidla, zadať ho do patričnej kolónky a dať vyhľadať. Dozviete sa viaceré informácie, medzi nimi aj poisťovateľa a číslo poistnej zmluvy. 

Tie síce sami o sebe neobsahujú meno a priezvisko majiteľa vozidla. Na druhú stranu máte solídny základ pre ďalší krok. Ten spočíva v kontaktovaní danej poisťovne a ozrejmení celej situácie. Daná poisťovňa by následne mala byť súčinná pri kontaktovaní vinníka nehody resp. refundácii vzniknutých škôd.

Nezbudnite na svedkov

Nech už sa vám stane akákoľvek škodová udalosť alebo nehoda, podstatní sú vždy svedkovia. Pokiaľ teda nájdete napríklad na parkovisku pred obchodom poškriabané auto a niekto daný moment videl, určite si vezmite na neho kontakt. 

Zároveň môžete kontaktovať políciu. Tá si v prípade potreby môže vyžiadať napríklad kamerové záznamy z parkoviska. Alebo dokáže pomocou EČV vozidla vystopovať majiteľa a zabezpečiť patričné dôkazy.

Čo ak je vinník neznámy?

Človek by si povedal, že má jednoducho smolu. Taký istý záver by mohol platiť aj v situácii, že vinník nemá zaplatené PZP. Máme však dobrú správu. Spomínaná Slovenská kancelária poisťovateľov má tzv. rezervný fond určený presne pre túto situáciu

Samozrejme treba mať patričné dôkazy resp. potvrdenie od polície o konkrétnom vinníkovi. Potom je možné kontaktovať Slovenskú kanceláriu poisťovateľov. Tá si následne vymáha peniaze od nepoistených vodičov.

Ako zistiť majiteľa zahraničného auta?

V prípade, že potrebujete zistiť EČV zahraničného auta, je situácia priamočiarejšia. Nemáte totiž inú možnosť, ako zavolať na políciu. Vyššie zmienený postup vám totiž nepomôže. Naopak policajná hliadka zdokumentuje vzniknutú situáciu a prostredníctvom vlastných informačných kanálov zistí majiteľa zahraničného vozidla.

Následne sa celej situácie vie chopiť poisťovňa.

Zhrnutie na záver

Zistiť majiteľa vozidla podľa ŠPZ nie je možné. Jedinou cestou je využiť Centrálny register Slovenskej kancelárie poisťovateľov a dopátrať sa k zmluve PZP. Následne je potrebné kontaktovať danú poisťovňu a s jej súčinnosťou kontaktovať vinníka škodovej udalosti alebo dopravnej nehody.

Zdroj: union.sk, skp.sk, slovensko.sk

  • Vladimír Koppan

    Profesionálnemu písaniu sa venuje vyše päť rokov. Za ten čas napísal stovky článkov na rôzne témy od financií, stavebníctva až po históriu. Všeobecný prehľad si udržiava čítaním odborných kníh a stretávaním sa so zaujímavými ľuďmi.